Izbeljivanje zuba

TIMO-DENT

Promena boja zuba je jedna od najčešćih razloga, zbog kojih ljudi odlaze kod stomatologa. Izbeljivanje zuba je jedan od najčešćih zahvata u stomatološkim protokolima danas. Izbeljivanje zuba se smatra minimalno invazivnim postupkom u odnosu na direktne ispune ili keramičke fasete.

Izbeljivanje se može sprovesti na dva načina:

Kućnon tehnikom
Ordinacijskom tehnikom

Kod kućne tehnike, pacijent pod nadzorom stomatologa koristi individualne udlagu, u koju nanosi određenu količinu gela za izbeljivanje, obično 10% do 16% CP (karbamid peroksida), svakodnevno od 1 do 8 sati u razdoblju od 21 dan. Pri tom, pacijent u svakom trenutku može prekinuti tehniku, ako je zadovoljan bojom zuba.

Kod ordinacijskog izbeljivanja, nanosi se pod nadzorom stomatologa, sa jačim koncentracijama od 32% do 38% CP ili HP, u trajanju prosečno od 60 minuta, s upotrebom lasera. Laser blagotvorno deluje na zubno tkivo, ne dolazi do zagrevanja pulpnog tkiva. Prvo se operu zubi, potom se nanese zaštita za gingivu (desni, zubno meso) i nanosi gel u trajanju od 15 minuta. Potom se uklanja, ispira i postupak ponavlja tri puta. Pacijent je upućen i prati sam postupak izbeljivanja. Na kraju se zubi premazu završnom pastom. Sam postupak je bezbolan i omiljen kod pacijenata.

Zašto zubi menjaju boju?

Na boju zuba utiču i spoljašnji i unutrašnji faktori. Spoljašnji su kafa, crno vino, cigarete, kurkuma, cvekla…
Unutrašnji faktori odnose se na oboljenje pulpnog tkiva i terapije koja podrazumeva lečenje kanala korena zuba. Kod nekih pacijenata je potrebna i kombinacija obe tehnike da bi se postigao zadovoljavajući rezultat. Takođe, je važno napomenuti da i zubi kod kojih je izvađen živac i promenio boju zuba, moguće izbeliti i postići željeni rezultat. Treba napomenuti da su sve tehnike proverene, uspešne i nisu štetne po zdravlje pacijenta ako se konsultujete sa iskusnim lekarom.

Ko može da izbeljuje zube?

Izbeljivanje vole kako žene tako i muškarci. Ne preporućuje se kod trudnica, dojilja i dece mlađe od 16.godina. Izbeljivanje ima kumulativni efekat i što se više puta ponavlja, rezultati su bolji. Treba napomenuti da samo prirodni zubi mogu da se izbele. Zubi sa bilo kojim protetskoim radom ne može menjati boju na ovaj način.

©2022 TIMO-DENT stomatološka ordinacija. Dizajn i kod prilagodio: FABRIKA SAJTOVA!

Log in with your credentials

Forgot your details?